Most egy elég hosszú bejegyzésszöveget töröltem ki. Rájöttem, hogy nincs szükség leírni a dolgokat olyan formában, ahogy azt tettem (pedig beletelt vagy fél órámba...) Kicsit drámáztam: összegyűjtöttem életem nagy fordulópontjait. Az elsőtől az utolsóig. Mindegyikre úgy emlékszem, mintha tegnap lett volna, pedig csak két közös van bennük: egyrészt számomra valami fontosat indítottak el, ami a mai napig tart, másrészt... egytől egyig hatalmas mértékű szerencse kellett hozzá. Egyes esetekben számokban kifejezhetetlen mértékű szerencse. És hiába írom ezt a szót, hogy 'szerencse', még mindig nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e... Na ez egy jó kérdés.

Karácsony.

Régebben más volt. Sosem voltunk vallásosak, nem erről van szó, de... akkor is volt valami 'hangulata', ami annyira kézzelfogható volt, hogy szinte harapni lehetett. És tetszett a dolog. Csakhogy ezek régen voltak. Talán egyszer lesz még olyan, de az nem idén, és nem is jövőre lesz - addig is marad a Karácsony számomra olyan, amilyen már egy pár éve: egy tök ugyanolyan nap, mint bármelyik másik. Amiben csak az a furcsa, hogy csak délután 4-ig jár a BKV. És nem, az egész nem szomorú, egyáltalán nem. Az a szomorú, hogy most nem olyan, mint régen, de nem összekeverendő azzal, hogy ez az új 'karácsony' milyen. 

És ez máshol abszolút természetes. Japánban például van karácsonyi díszkivilágítás, vannak a nagy tereken gigantikus karácsonyfák, de még csak nem is munkaszüneti nap. Nem jönnek össze a családok, nem vacsoráznak együtt az emberek, 25-én leszednek minden díszt, és minden megy tovább. És amennyire tudom, Ázsia nagy részén ez így folyik...

Kivétel persze akad, és ez a kivétel Korea. Szerintem mintkét Korea, de ki tudja... De a délieknél egy elég furcsa helyzet áll fönt: annyi amerikai kultúra szövődött a saját kultúrájukhoz, hogy Dél-Korea lett Ázsia egyetlen olyan országa, ahol államvallás a kereszténység. És ahol kereszténység van, ott azért van súlya a karácsonynak. Már ha a te családod keresztény, és nem pedig buddhista. Mert akkor ugyanott vagyunk...

És mindez a vallás miatt. És ezért érdekes kérdés ez az egész. Nekünk régebben sem a vallásról szólt... Egy egész más dologról... ami már nem létezik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://theperditionchapters.blog.hu/api/trackback/id/tr436221983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

áthúzott titkos pé 2010.12.20. 20:52:25

a karácsony nem csak a vallásról szól. ugyebár dzsízösz születése előtt is volt akkoriban ünnep, (jó, oké, zsidó ünnep, de ez most részletkérdés). s a jó szocialista Magyarországon is akadt fenyőfás ünnep, róluk pedig nehéz lenne aszondani, h vallásosak. Nekem évek óta nem volt karácsonyi hangulatom, s ez idén változott meg. Hihetetlenül várom, készülök, lelkileg is, nem csak ajándékokkal. (apropó, cipőfűző?) Túlteng bennem a szeretet, ma pl tök kedvesen szóltam be egy engem fellökő bácsinak, h bazdmeg te.. Nade komolyra fordítva a szót, a hangulatom Gergő miatt jött meg, asszem..

se áok e1 2011.01.05. 14:27:19

boldog blogszülinapot medika

ThePerditionChapters 2011.01.05. 19:38:04

Jé, megint eltelt egy év... Köszönöm :)
süti beállítások módosítása