Magyar, és még más

2010.02.16. 04:59

Hajlamos vagyok kicsit pesszimistán gondolkodni. Ez talán nem is baj... hiszen ha valaminek örülni tudok, akkor annak nagyon.

Hajlamos vagyok úgy gondolkodni, hogy az emberek általában már elfelejtették, hogy mit is jelent a Magyar szó. Na jó, elfelejtették. De jó szembesülni a kivételekkel - nem a hungarista, életükkel elégedetlen, vagy csak simán 'lázadni a semmiért' fiatalokra gondolok, hanem azokra, akik rajtam kívül leállnak vitázni pl vallási kérdésben egy kereszténnyel, vagy nyelvészeti kérdésben egy finnugor-pártival (aki valószínűleg keresztény), vagy egy olyan emberrel, akinek szóba hozod a mongolokat, az meg erre rögtön csíkszemet grimaszol magának és röhögve mondja, hogy 'utálom a csingcsángcsungokat'.

És igen, pont egy ilyen vitát láttam egy Dalriada youtube videó alatt a kommentekben. Jó, hogy van ez nekünk, és ez lett belőle. Ha csak egy pár ember is elgondolkodik pl az Égnek Ostora szövegén (a többség meg anyázik az alcímen, hogy "de ciki, elírták Atilla nevét, mert igazából Attila, de szar"), és ha csak egy pár külföldi írja azt, hogy 'I love how the Hungarian language sounds', vagy hasonlót, már egy hatalmas jó érzés tölt el (...........büszkeség?) és Dalriadáék már sokkal jobban hozzájárultak a Magyar kultúrához, mint amennyire az elsőre látszik ("ez csak egy a sok-sok tömeggyártott folk metál zenekar közül, fiatalok zúznak és buliznak rá, kultúrális értéke nulla").

Ha már itt tartunk... Márpedig valahol ezért érezni "cikinek", ha valaki ilyen zenét szeret. Nagyon nagy menő manapság valami északi istenekről énekelni vagy hörögni, szakállat növeszteni, elektromos gitáron pötyögni és eladni - és még meg is veszik. Színvonal valahol a Bank Densz Hól környékén, a mögöttes tartalom is valahogy úgy. És igen, pontosan az olyanokra gondolok, mint az újabban a Korpiklaani, az Eluveitie, az Amon Amarth, vagy hasonlók. (Az talán már kukacoskodás, hogy én is nagyon tisztelem az északi kultúrát, de egy... Ensiferum koncerten leülnék valakivel beszélgetni a MAGYAR, nem az északi, a MAGYAR kultúráról, mekk-makk lenne a válasz. Csak "menő" hörgős zenét hallgatni, menő alapból metált hallgatni, és divat mostanában vikingnek lenni. Magyarnak sajnos nem divat lenni.)

Kicsit elkalandoztam... szimplán csak remélem, hogy egy idő után elvonul ez az 'anti-divat' divat is. Mert ez az. És mert lehet az ilyen "rockerek.hu" szánalom oldalon az 'utál' részbe írni, hogy 'hülye diszkós picsák'... De talán ez még szánalmasabb, mint a "hülye diszkós picsák". Ugyan az... Csak még egy jó adag feltűnési viszketegség is társult hozzá. Meg különbözni akarás. Holott talán mégsem minden a zenei stílus, talán inkább számít az intelligencia, és nekünk fontosabb a magyar kultúra, mint az északi; fontosabb a régi magyar vallás (NEM a kereszténység), mint az északi (tisztelet a kivételnek, aki nem a zene hatására mozog ilyen körben), és mindenek előtt számít, hogy valaki tudjon MAGYARUL HELYESEN ÍRNI. Sátánistának és black metálosnak már amúgysem divat lenni, remélem ez sem marad sokáig divat...

Tulajdonképpen nem akartam ilyen hosszan írni. Sőt, ez egy pozitív bejegyzés akart lenni a kivételekről, akik még léteznek. És akik még képesek a Gondolkodásra. De ennek most tényleg örülök. Előre Gondolkodó emberek, és további sok sikert, Dalriada.

A bejegyzés trackback címe:

https://theperditionchapters.blog.hu/api/trackback/id/tr386222037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lancelotbeka 2010.02.16. 05:47:21

Az Ismerős Arcok is nagyon jó,nem tudom,ismered-e őket? Üdv!

ThePerditionChapters 2010.02.18. 21:38:46

Inkább a folk- és black metálba vagyok otthon. A nevüket hallottam, de ennél nem sokkal többet tudok róluk.

aeidennis 2010.02.22. 06:45:04

Sajnos kirándultam, de tavaly voltam Dalriada koncerten az e-klubban. Az Arany-albumot kb. naponta hallgatom meg, egyszerűen a hideg futkos a hátamon amikor megfordul a csata menete és fölhangzik az Uramisten és Szent László! Szerencsére felújították a walesi bárdokat, most már jobban szól, nagy kedvencem a Szondi is és az Ágnes asszony. Teljesen egyetértek a bejegyzéseddel, de azt hozzátenném, hogy a kereszténység is már régi magyar vallás. Ez is el fog tűnni sajnos, és nem lesz helyette semmi. Sajnos nemzeti rockot hallgatni is ugyanolyan divat, mint diszkóba járni. Annyi a különbség, hogy az utóbbit nem nevezném zenének. Az ismerős arcok is jobban tette volna ha marad $texas zenekarnak és nyomják a bluest. Mondjuk abból nem élnének meg. A dobosuk itt lakik 3 házra tőlünk.

2010.02.25. 01:24:34

Persze, ha úgy vesszük, akkor a keresztényég már 1000 éve velünk van... A gitárzenét pedig - legyen az bármilyen metál vagy épp nemzeti rock - remélem sokkal kevesebb ember fogja hallgatni egy idő múlva, mint most... csak sajnos a vásárlóképes fiataloknak pont ott ez a 'lázadó' időszak, amiről írtam is... Akik meg a zenéből akarnak megélni, azoknak is tökéletes választás - amit most te írtál...
süti beállítások módosítása