Veszélyes ez a téma, mert egyrészt nehéz megfogalmazni, hogy mit értek ez alatt, másrészt akaratlanul is feljön a 'melyik nyelv az összetettebb' kérdés - ami nem egyenlő a 'melyik nyelv a nehezebb' kérdéssel, azért amúgy is halálbüntetés jár minden nyelvésznek :)

Általában el lehet mondani, hogy amit el lehet mondani egy nyelven, azt el lehet bármelyik másikon is. Azonban ezt minden nyelv másként csinálja (Egyértelmű Kapitány jelentkezik). Nem mindegy, hogy egy nyelv hogyan épít fel egy mondatot. De lássuk inkább a lényeget, ott kicsit jobban kiderül, hogy mire gondolok - egy 'rangsor' következik. (Természetesen csak azokkal a nyelv(családokkal), amiket ismerek!)

Az egyértelmű utolsó helyezettje a listának a kínai, vietnami, thai és egyéb izoláló nyelvek, ahol gyakorlatilag szófajok, és (ige)idők sincsenek, a ragozás teljesen hiányzik, a nyelvtani viszonyokat csak a szavak sorrendjével fejezi ki. Ezért ezek a nyelvek szerintem a legkevésbé tudományos nyelvek. (Ismétlem, nem arról szól a lista, hogy egy nyelv mennyire nehéz: ezeket a 'hiányosságokat' bőven bepótolják szókincsben, tónusokban, stb.)

Ez után én az indoeurópai nyelvcsalád germán nyelvek csoportját tenném, ami takarja pl. az angolt, a németet, a skandináv nyelveket, a hollandot, stb, Ezeknek a nyelveknek már sokkal komolyabb nyelvtanuk van, de a kifejezésmódjuk nagyon egyszerű. Persze csoporton belül is vannak fokozatok - talán a legegyszerűbbek a skandináv nyelvek, középtájt állhat az angol, és talán a tetején a német - bár népetül pont nem tudok, csak passzív nyelvtudásom van. Ugyanez vonatkozik a nyelvcsalád újlatin nyelveire, mint az olasz, spanyol, francia, román, stb.: csak passzív nyelvtudásom van, de valahol ezek is itt lehetnek.

Egy lépcsővel feljebb állhatnak valahol az indoeurópai nyelvcsalád szláv nyelvei, amelyek nyelvtanilag sokkal bonyolultabbak az előzőeknél, mégsem 'sokkal tudományosabbak', hiszen a legtöbb nyelvtani nehézséget nem ez adja. Természetesen fokozatok itt is vannak, pl. az orosz összetettebb a szerbnél.

Ez után tenném a sémi nyelveket. Itt is elmondhatom, amit a szlév nyelveknél: pl. az arab nyelvtan a világ egyik legnehezebbje, ez az összetettség csak 'félig' a tudományos jellege miatt van. Mindazonáltal sokkal magasabb szinten állnak az általam ismert indoeurópai nyelvekhez képest. A fokozatokra példa: a héber könnyebb az arabnál.

Én ez után helyezném el az uráli és az altaji nyelvcsalád nyelveit. Mindkét nyelvcsalád nyelveinek a nyelvtana viszonylag bonyolult, itt viszont már nem az általam mindig is 'nyelvtani öngólnak tartott dolgok' miatt. A nyelvek szerkezete és felépítése eléggé összetett.

Szigetnyelv lévén egy nyelv következik, a japán nyelv. Mindig is úgy gondoltam, hogy úgy néz ki egy japán mondat, mint egy matekképlet, viszont 'ront' a helyzeten a kínai nyelvnek a hatása, ami nem kis mértékű.

A lista tetején egy újabb szigetnyelv, a koreai nyelv áll. Bizonyos szempontból hasonlít a japán nyelvre, pl. a 'matekképlet' itt is megfogalmazódott bennem, csak itt jóval kisebb mértékű a kínai nyelv hatása, így kevesebb a 'logikátlan' leegyszerűsítés is pl. a kifejezéseknél.Ehhez még hozzá tartozik a koreai írás is, ami a világ legegyszerűbb és legfejlettebb írása.

Ez mind csak az én véleményem, ami így abszolút támadható is - sajnos nem is sikerült teljesen megfogalmaznom, amit szerettem volna. Még az is lehet, hogy ha jobban megismerem a nyelveket, nem ilyen sorrendet írnék. Csak egy elborult dolog, amin néha az agyam szokott járni...

A bejegyzés trackback címe:

https://theperditionchapters.blog.hu/api/trackback/id/tr756221891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása